img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

.Lalala.

Friday, April 26, 2013

Lima belas bulan Ayra.

Happy 15bulan.

-semua benda is sedap. kau tanya la apa jugak jenis makanan, sure dia jawab 'dap'-sambil angguk kepala. pasal makanan, suka makan. alhamdulilah, tak pernah taknak makan.. cuma kalau dia kenyang, dia akan geleng kepala. okay, faham. tapi kalau buat-buat tak faham, memang dikeluarkan lah makanan tu.. haha padan muka, habis kotor. siapa yang stress nak lap? :/ tapi kalau makan nasi ke apa, memang i suap je guna tangan.. tak pernah biar dia makan sendiri lagi.. kalau takat biskut roti ke apa tu bolehla, dah besar kan.. makan la kau sendiri :p ada tangan kan? muahaha..

# ohye, ni ada satu petua orang tua-tua.. cuba suap anak guna tangan kita sendiri, insyallah anak tu akan lebih berselera makan. takyah guna sudu ke apa.. :')


-dah kenal bird. tapi tak pandai sebut lagi. cuma dia tahu la kalau nampak burung terbang.. dia akan excited ntah apa-apa :p kalau kucing, jauh-jauh dia berani, bila dekat takut. Apa kes?  Ha, dah pandai sebut 'fish'..  bunyik 'pis' hahahaha.. jom pergi zoo mengenali haiwan? HAHAHA tetiba sangat, memang takla.. dah la panas, dengan budak yang kecik tu.. tak kuasa aku nak bawak g zoo, dah besar nanti jela pergi deting kat zoo, macam cite pramlee tu ha. :p


 

-suka dengar lagu SHAE-sayang. i baru sebut 'sayang.. apa khabar denganmu..' automatik dia akan berjoget. Tapi semua budak-budak pun suka berjoget goyang-goyang badan kepala, pusing-pusing.. kalau dengar lagu rancak kan? :D oppa gangnam style pun dia suka.. hiburan yang tak bagus. erk diamlah :p

 

-dah pandai panjat kerusi meja makan. Kerusi tu kan tinggi. Dahla lepas dia berjaya panjat kerusi tu, dia up lagi kasi panjat meja makan tu.  amboi amboi (gaya azwan ali).. hahaha.. takpela, satu kebijaksaan yang terbaru.. pasni kena lebih berhati-hati. 


- jumlah gigi terbaru.. tak dapat dikenal pasti berapa jumlahnya. sebab belah dalam-dalam yang belakang tu kan.. macam lawak pun ada, gigi depan atas bawah, pastu belakang.. tepi-tepi takde. hehehe.. yang depan ada lapan, 4bawah 4atas.. tumbuh gigi tak pernah demam. alhamdulilah..


- dah pandai tiru apa orang lain buat. contoh, i tepuk/pukul Wan, pastu dia pun sibuk nak tepuk. kelakar je. kadang tu, budak lain nangis.. dia sibuk pura-pura nangis jugak.. huahua.. mengajuk orang nangis pastu dia gelak.


- baru-baru ni je baru pandai flying kiss sambil sebut 'muah'. tapi muka takde perasaan. huahua.. tahu kan Ayra tu muka nya is serius.. suka berkerut.. air muka tak lembut. hahaha kutuk anak sendiri ke apa ni? -_- :p


- dia kan dah besar, kalau pakai headband, memang payah. nak ikat rambut (hahaha rambut secoet tapi ada hati nak ikat :p ) pun susah... so, kita kena cakap dengan dia.. 'nak cantik tak?' haha.. dia akan jawab 'nak' sambil angguk kepala.... kiranya kena puji-puji dia lah.. puih!! baru la dia bagi ikat rambut/pakai headband..


- lagi apa eh? blur pulak. -_- sama je macam bebudak sebaya dia, alhamdulilah.. takdela lambat ke apa.. cepat sangat pun tak.. tengah-tengah la..








Kalau tengok kat jadual babycenter kat atas ni.. kiri (common), tengah (half of children can do), kanan (few children can do)

Untuk 14bulan.. common children can do to.. tiga-tiga ayra dah pass. half of children pun ayra dah pass. tapi few children can do.. ayra tak boleh..  dia tak reti lagi guna sudu/garpu dengan betul.. guna sekadar pegang  boleh la.. nak suap sendiri habis menceceh.. hehe.. tolak mainan sambil jalan tu boleh la.. dia ada trolley kecik.. hihi comel je..


Untuk 15bulan lak....
common children
-plays with ball - nak sepak tapi tak berapa reti.. main biasa-biasa jela..
-vocab - dah lebih dari 5words dah.
-walk backward - boleh..

kita tengok yang half of children can do lak..
-draw a line - belum lagi ni, selalu dia pegang pensel main conteng-conteng je..
- runs well - dah boleh
-no -boleh la, dia faham no tu apa, tapi sekejap je.. pastu dia buat balik.. ee geram!


few children can do
- walks up stairs  - boleh dah.. tanpa bantuan pun.
- 'helps' around the house -dah boleh la nak'helps' tu
- put the finger and say syhh - belum reti.. macam best, nanti nak ajar :p


So, kita tengok nanti di penghujung 15bulan.. apa perkembangan nya pulak.. :') sebab ni baru masuk 15bulan kan.. 








1 comment:

Aty_Fared said...

Heheh..comel..:-) cerdik ayra....

Yg pasal gi zoo tu...aty pon tak kose nak pergi..hoho..siyes dah bnyk kali konon2 nk bwk anak gi konon nk kenalkn ngn binatang ar..tp biler sampai mase...rase mcm..tngk bbtv kat umah lg besh...huhu

.