img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

.Lalala.

Thursday, December 26, 2013

23bulan.

23bulan, 1tahun11bulan. Sebulan jeee lagi. :) Mak i dah cakap, anak-anak dia setahun lebih dah tak pakai pampers.. takde yang sampai dua tahun Adeshh. Lekluu. Hihi takde masa nak mempoty train nya, apa kata mak tolong? Huahua.


Sekarang ni ada gak la latih dia kencing kat bilik air (bila teringat) hahaha.. cuma yang pasti sebelum tidur/bangun tidur memang akan bawak dia g bilik air untuk kencing. Masa yang lain-lain tu.. macam tak koser... haha pemalas betul. Malas kot nak bawak dia g bilik air tiap 10minit ke 15minit ke, nak suruh kencing, kang dia fobia camne?? huahua alasan sangat. Sekarang ni pun, kalau dia dah kencing kat pampers tu, mesti dia cakap.. 'basahhh, aigha (ayra) kencing'.. hahaha! dah kencing baru nak cakap.. 


Ayra masih belum bercakap dengan fasih, tapi 90% percakapan dia boleh difahami walaupun pelat. Bolehla dari takde.. kan? kan? hehe. Saje tiru ayat budak kecik tu.. kalau bercerita, mesti kat hujung ayat ada perkataan kan. contoh, 'nughul nughul.. dah makan, kan kan?' haha.. ye dia panggil i nughul (nurul).. slamber gajah dia je.. -_- nasib baik kecik lagi.


Pastu sejak-sejak demam macam comel je, macam cantik je.. semua benda dia nak sebut dengan ayat camtu.. hihi pengaruh sangat.. semua benda nak ada 'je' kat belakang.. Yang terbaru, kalau dia tengah main ke apa ke, pastu kita tanya ayra buat apa tu? dia akan jawab.. 'sibukk jeee' HAHAHA.. 


I macam terkagum gak la dengan Ayra sebab dia boleh ingat nama-nama sepupu i semua. Pastu dia kenal bila i tunjuk gambar ni sape tu sape.. yelah, jumpa bukan selalu, sebulan mungkin sekali, tapi dia boleh kenal. :)) hehe. Takdela nak cakap Ayra hebat, tak.. cuma i kagum je. :)


Sejak kebelakangan ni, pantang nampak orang minum milo, mesti sibuk nak milo jugak. I sebenarnya takut nak bagi, takut dia berak keras. Tapi, ntah kenapa.. tiap kali dia mintak, i bagi je jugak. LOL.Ayra still minum susu macam biasa. Malam time tidur pun boleh mintak susu..... Haha. Bagi air masak takmoo. Dia baling botol. Mata pejam, tapi mulut mintak susu. Kadang tu i malas nak buat susu, i cakap 'ayra kalau minum susu banyak-banyak nanti muntah, minum air masak je.. esok pagi baru susu'.. :P Barula dia nak minum air masak pastu. Kejam tak? kikiki. 


Lain-lain tu biasa-biasa jela kot, ayra takde advanced gila-gila ke apa. Dia sama je macam budak sebaya dia, kira kategori kanak-kanak pertengahan. Hahaha.. Tak reti aku nak up anak sendiri hebat. Kecik lagi... jauh lagi perjalanan. Kang dia dah tua baru kita cite la, tapi for sure la kita ni as makbapak mengharapkan yang terbaik dari anak kan.


Goodies untuk birthday dah siap. :D hahaha! tapi lain-lain belum plan. beli kek sebijik, masak bihun, jemput budak-budak keliling rumah, setel. cheapskatee sangat nih. hikhik. okayla tu, baranggg dah naikkkkkkkk semua benda dah naik, korang yang undi beee end tu happy ke dengan barang naik? kalau kaya memang la tak terasa, ni yang golongan miskin cam kitorang ni?? mana-mana parti pun sama sebenarnya, tapi ni pemerintah dah memang terukk sangat dah ni. arghh stress. kbai.


 















3 comments:

DYatie said...

Ayra! auntie rasa awak ni bijak sangat tau! auntie kagum jugak seperti ibu muuuu. ;D

~MommyAqilMedina~ said...

Biasa..kalau budak pompuan memang cepat ckap sikit,...lelama nanti mesti ayra dah pandai cakap..dulu pn,Aqil still xpandai cakap walaupun umur dah 2 tahun lebih..cakap pelat pon tak..huhuhu..

Jumria Alimuddin said...

Sama la...masa mula-mula toilet training, malas gila. Then selalu terlupa. Time tu anak uda 2 th lebih...Org lain toilet taining 1 mgu dah success. Aku ni berbulan2 baru boleh consider success...hehehehe

.