img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

.Lalala.

Wednesday, April 24, 2013

Minum susu, makan.

Dalam satu hari.. Ayra minum susu.. jap nak kira..
pagi (lepas mandi pagi), tengah hari (sebelum tidur), petang, malam (sebelum tidur), pastu tidur sepanjang malam tu.. masih bangun nak menyusu.. kadang 1x, kadang 2x.. so total 1hari 5-6botol (sekali buat tu 80z) 


Sikit ke? Okay?  Normal?


Selalu sebelum buat susu, selalu akan tanya dulu.. 'nak susu tak?', kalau dia angguk kepala, maksudnya dia nak. Dan lepas tu sure dia akan tolong kita buat susu, dia dulu yang pergi kat tempat susu-susu dia.. hehe.. tapi kalau kita tanya, dia geleng kepala.. memang dia taknak minum la.. kalau kita bagi jugak.. dia main-main/pura-pura hisap pastu bagi botol kat kita sambil sebut 'dah' hahaha.. 


Ntahla, takde benda nak risau pun sebenarnya. Tapi macam risau jugak takut tak cukup zat. Hahaha (mak-mak memang camni kan :p).


Tapi bila ku google.. rata-rata cakap..
-tak minum susu banyak pun takpe, asalkan makan makanan yang ada kalsium macam yogurt, bla bla..   


So, agak lega disitu.. Ayra tu kuat makan. Balance la kot kalau kurang susu pun.. So far tak pernah lagi menolak makanan (kecuali demam hari tu). Sama species dengan bapaknya -kuat makan. Semua makanan  pun bila tanya dia jawab 'dap' (sedap) sambil angguk-angguk kepala..  HAHAHAHAHA... kang bagi cili pedas-pedas agaknya dia jawab -dap- jugak ke? ngengeh..
 



































2 comments:

D Yatie said...

kte perasan arissa lambat sikit nak cakap.. ayra ni hebat lah..!

ayahmamilisa said...

okla tu nurul, ayra minum skali 8 oz..lisa minum susu kat umah BS dia skali 3 oz je..pastu bekal 3 botol, 2 botol je abis..total 6 oz je pagi sampai petang..tapi balik keje memang mengempeng je la..makan pulak memilih skarang ni..adohai risau akak..

.