img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

.Lalala.

Monday, April 22, 2013

Poty train.

Umur setahun tiga bulan, dah boleh potty train ke eh agaknya? -__-
HAHAHAHA jimat duitttt diapers :p


Macam i kan, kitorag 3 beradik.. sebelum umur dua tahun dah reti kencing/berak bercakap.. dah free diapers. Hihi. Tapi i perasan, budak-budak sekarang ni, umur 4tahun pun ada lagi yang masih ber-pampers? :p Kan kan.. Yelah, mungkin faktor mak yang berkerja, sibuk tak sempat nak potty train anak.. 


So, sebagai langkah pertama nak ajar budak kecik tu..
-tiap kali bangun tidur... masuk bilik air.. i akan suruh dia pee-pee a.k.a kencing lah senang cite :p siap buat bunyik lagi. syhhh syhhh kuikui..  
- sebelum mandi.. kena kencing jugak.. :p
-sebelum tidur.. - ha yang kadang jela, bila i ingat.. tapi selalunya dia dah tertidur tanpa tukar diaper.. wahahaha.. tapi tak bocor.. dengan syarat, time subuh.. kau kena lah tukar diaper budak kecik tu, jangan la sampai ke pukul 9/10pagi baru nak tukar.. mamypoko pun takdapat nak tampung dah macam tu.. :/
 


Tapi biasalah, Ayra baru nak masuk setahun tiga bulan kan.. khamis nanti. khamis ni ironman keluar.
Dia pun belum reti bercakap dengan fasih.. tapi takpela, tu langkah pertama.


Kalau dia berak.
Yang ni dia tak reti nak bagi isyarat lagi.

Tahu-tahu dah bau busuk je. Wahahha..


Macam pagi tadi, pukul 7.45 dah bangun. I pelik la.. asal bangun awal sangat ni, tepuk-tepuk takmo tidur.. I biar je dia main selagi tak berbunyik tu maknanya dia okay la.. i is masih berselimut hoihoi macam tak sedar diri kelas pukul 11 lagi mahu bangun lambat kan :p Last-last dia datang kat i, automatik hidung ni terbau.. patutlah takmo tidur, memberak rupanya.. pergi basuh sendiri. HAHAHAHAAH..


Okayla, i ada kelas ni. Kelas pukul 2, tapi kau tengok sekarang pukul berapa? Hehe lecturer belum masuk, sempat la kita online kejap. :p Tadi macam banyak idea sebab bosan taktahu nak buat apa, bila dah taip-taip entry macam takde hala tuju je, tapi ada aku kisah? Dah penat taip kita publish jela. :p




Penari tiang. Wahahaha..



4 comments:

jaja_NorLiza said...

awal lg kot nurul...ayra pon x petah sgt lagik kan..tp nmpak ayra ni indipendent...untung2 ikut maknya setahun setengah dah free diapers! hehhehe

Aty_Fared said...

Ha ah lah..aty baru terpikir2 biler mase sesuai nk mula anak ajar benda nih...
Eeaahh ironman..ngah pikir..acaner aty nk tinggal anak nak gi tngok ironman nih..heheh

ayahmamilisa said...

wah dah potty train ke? harap2 dapat ajar lisa jugak nanti awal2..

D Yatie said...

waaa!!! bagusny... mak sy tegur sy jugak hr tu.. arissa baru nak masuk 1 thn 3 bln skrg.. mak kata time umur arissa ni sy dh bebas diapers dh...mak suh train arissa.. tp sy ni jauh sgt nk train dia.. rs xsbr lak.. xyah beli pampers byk2 lagi.. hahahahahaha...

.