img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

.Lalala.

Thursday, August 15, 2013

Fobia atau salah susu. Ntahla.




Enfagrow still ada satu pack lagi tak bukak. Kali ni, memang gamble jela beli s26gold tu, takde tangguh-tangguh macam selalu, kat rumah konon nak beli s26 tapi bila depan susu, amek enfagrow jugak :P HAHAHA. Bukan apa, sebenarnya Ayra dah berak okay, cuma satu je.. jangan bagi dia coklat. Perut Ayra tu takleh terima coklat lagi kot. Huhu.


Yang jadi masalah.......... walaupun najis dia lembik tapi dia nak berak tu melalak-lalak macam sembelit. I pun tak faham. I rasa tu bukan masalah susu pun. Mungkin masalah fobia? Yelah sebelum ni dia pernah sembelit.. tu yang bila najis lembik pun dia tetap takut-takut.


I pun kadang tu taktahu nak tolong camne.. pening fikir.


Ha, yang sample susu duthclady activegold tu i nak try tak try try lagi. I tengok kandungan DHA susu tu lebih kurang je dengan susu enfagrow :') tapi dutchlady biasa i tak pasti pulak. alah susu mahal ke murah tak penting, yang penting baby okay. kan?


Novalac tu pulak, susu untuk elak sembelit, kasi senang membuang. Untuk Ayra, susu tu memang serasi lah kiranya, sebab najis akan lembik.


Tapi tulah macam i cakap, najis dia lembik pun, dia tetap takut nak berak. Macam mana? Psiko lah. Belajar je psikologi, tapi bab-bab camni belum master nak mengpsiko anak sendiri supaya takyah takut nak berak. Wuuu..


Ayra dulu sebelum tukar enfa minum s26gold okay je, harap-harap sekarang pun okay? Najis okay, pastu dia takde takut-takut dah jugak. Urgghhhh.. stress! Kalau dua-dua okay, memang seronok lah.. s26gold ni baru rm39.90 900g :P berbaloi-baloiii jimatnya. Tapi susu mana-mana pun bila dah step 3, dah murah dah kan? :D


I dah try bagi Ayra minum s26 tu.. tapi dia macam ala-ala taknak pulak, lambat je habis.. habis tu habis tapi macam alahai asal selow sangat ni.. kiranya takdela dia rijek ke apa. Seingat i lah, apa-apa susu pun Ayra tak pernah rijek, dia minum je.. good girl kan, jangan memilih macam mak kau ni ra, tak fun.. i bukan memilih cuma banyak benda i tak makan :// hihi jadila manusia macam bapak kau, yang tolak kayu & batu aje :p hi papa~~~ 


Dan........... tetiba je Ayra berak 2x hari ni (rabu) tanpa nangis-nangis. I tengok keadaan najis macam biasa je..sama je macam time minum enfa. takpe, kita tengok la esok lusa macam mana. Sebab minum enfagrow pun kadang dia okay je.. kadang dia takut.. ikut mood dia lah.. cess. Kebetulan ke apa taktahu la.. kita tungggu dan lihat. :)


Satu lagi, Ayra belum pergi checkup wakakaka dah lewat gila kan? yelah masa hari sepatutnya g checkup, ayra selsema pulak, lepastu dah sibuk raya.. doktor pun cuti kot? ;) takpela, lambat ke cepat, cucuk tetap cucuk, kami pro vaksin :p tapi tak obses sangat lah.. :') watlek je.. orang taknak vaksin anak sudah.. jangan dipaksa. tapi.... mereka yang tak divaksin la punca kan? adess hidup dalam komuniti.. jangan selfish.. kang disebabkan kita, anak orang lain sakit. tapi takpela, setiap parents tahu apa yang terbaik untuk anak dorang kan? so takyah tunjuk pandai. hikhik :D peace v(-_-)v


 





1 comment:

Umi Qi said...

Ya Allah ayra...sayang pls minum susu sayang...mcm2 mama ayra tukar susu tuh...dear myb bg dia masa utk ayra dpt keserasian thdp susu tuh...lil Qi still minum susu dutchlady...dulu kan dia teruk cirit...doc suh tukar susu soya...mentah2 tolak melainkan susu ducthlady...tp kena tukar peringkat 2 baru ok sikit...cer try bg susu asal dia but tukar peringkat...

.